Wat ik (tot nu toe) leerde tijdens het klussen

Iedereen waarschuwt je ervoor. ‘Het gaat langer duren dan je denkt. Je gaat nog tegenslagen krijgen. Plan niet alles van te voren, want er komen toch nog wijzigingen.’ En toch hoop je stiekem op het best case scenario en dat alles vlekkeloos verloopt. Uiteraard kwamen wij voor wat uitdagingen te staan waar we van hebben geleerd voor een volgende klusperiode. Daarnaast hebben we ook wel dingen ontdekt waar we juist makkelijker doorheen gingen dan verwacht 🙂 Lees je mee?

Verven: alles of niets
Wij dachten heel leuk: ‘ah joh, alleen het plafond hoeft geschilderd te worden, de rest is al gedaan vóór de oplevering.’ Dat is natuurlijk leuk en aardig, maar dan moet je wel netjes de randjes afplakken en er niet zomaar vanuit gaan dat het wel dezelfde kleur wit is. Uiteindelijk hebben we dus de hele woonkamer en keuken moeten witten. Eerlijk is eerlijk: achteraf zijn we wel heel blij dat we dat hebben gedaan, het voelt nu toch meer eigen. (Plus: in de slaapkamer hebben we het dus wel meteen netjes afgeplakt!)

Kleine mankementjes
Hier kwamen we al vrij snel achter: de bezichtiging is vaak veel rooskleuriger dan wanneer je de sleutel daadwerkelijk krijgt. Ineens duiken er overal kleine mankementjes op die nog gerepareerd of veranderd moeten worden. Gelukkig was er bij ons niet veel dramatisch aan de hand en waren het bijna allemaal dingetjes die we zelf konden doen. Ook kwam de aannemer van de verhuurder snel langs om wat dingen te bekijken. De kraan die los zat is inmiddels veranderd en vastgezet en de scharnieren die bijna los hingen worden binnenkort vervangen. Een leermomentje voor de volgende keer: óf beter opletten bij een bezichtiging (terwijl we voor ons gevoel al super kieskeurig waren geweest) óf de woning na de bezichtiging niet zo verheerlijken.

Meubels monteren: puzzel voor volwassenen
We dachten vrij handig te zijn. Of in ieder geval handig genoeg om meubels zelf in elkaar te zetten. Dat ging uiteindelijk ook nog vrij goed, maar jeetje wat een gepriegel. Het resultaat mag er zijn, maar wat een tijd gaat daar in zitten. Het bed is drie keer uit elkaar gehaald en de kledingkast moest nadat hij in elkaar zat nog voorover gekanteld worden omdat er een plankje onderin niet goed zat.

Klussen, klussen en nog eens klussen
Want je blijft altijd bezig. Dan ben je weer een schroefje kwijt, dan boor je per ongeluk door de muur heen (oeps!) en dan moet het bed weer uit elkaar en andersom in elkaar. Heel eerlijk: ik heb de nodige traantjes gelaten afgelopen zondag, toen we met 6 man sterk bezig waren. Jeetje zeg, wat een emotionele uitputtingsslag was dat voor mij. Ik moet me in het vervolg er écht beter op instellen dat dingen mis gaan en opnieuw moeten gebeuren, zo werkt het nou eenmaal.

Levertijd meubels: maak je niet druk!
Dit was een veelvuldig advies: ‘bestel op tijd je meubels, er zit mega veel levertijd op!’ En wij dachten maar ‘jongens, we kunnen nog geen meubels bestellen als we de afmetingen van het appartement nog niet eens weten!’ Uiteindelijk bleek: vrijdag besteld, zaterdag geleverd, hoera! Het is natuurlijk wel wat je zelf verwacht: wij zijn naar Ikea gegaan en daar zijn natuurlijk bijna alle meubels op voorraad. Aangezien wij op 2 hoog zonder lift zitten, vonden we het wel handig als we meubels zouden kopen die we ook zelf weer uit elkaar konden halen, om het ook (over een paar jaar) weer naar beneden te kunnen krijgen. Daarnaast hebben we er vrede mee dat het misschien wat mindere kwaliteit zou zijn (hoewel we thuis zelf ook al jarenlang Ikea meubels hebben en nooit klachten hebben gehad!).
Dus tipje van ons: wil je snel je meubels: Ikea is your friend. (En voor wat extra euries sjouwen ze ook alles nog naar boven, hoppa!)

Zorg dat je ergens kan bijkomen tijdens het klussen
Toen de meubels geleverd waren, besloten we meteen met z’n tweetjes de bank in elkaar te gaan zetten. Aangezien het schilderwerk gedaan was, konden er in ieder geval geen grote vlekken meer op onze gloedjenieuwe bank komen, en zouden we een plek hebben om even bij te komen. Beste idee ooit! Wat is het heerlijk om even goed te kunnen zitten met een kop koffie of thee en de plannen weer even door te spreken. En de kussentjes die we er afgelopen zondag hebben ingezet maken het ook meteen een stuk gezelliger.

IMG_5049

MAAR! Het begint eindelijk allemaal ergens op te lijken en aankomende zondag gaan we officieel over! Spannend jongens! Dan is het klussen nog lang niet voorbij en moeten er nog steeds wat dingen gedaan worden, maar dan zitten we er tenminste vast.

Heb jij nog tips voor het klussen?

7 gedachtes over “Wat ik (tot nu toe) leerde tijdens het klussen

  1. Leuk om jullie ervaringen te lezen! Ik heb een eigen klusvent aka Bod de Bouwer in huis, wat een hoop scheelt. Wij zijn voorlopig in onze nieuwe woning nog niet uit geklust, we maken het steeds meer ‘ons’ ❤

    Like

    1. Oooh dat lijkt me heel handig, zo’n klusser thuis! We hebben gelukkig in ieder geval wel handige ouders dus die kunnen ons met het nodige helpen en dingen bijbrengen.
      En zo fijn als een huis langzaam veranderd in een thuis!

      Like

  2. Hahah die meubels… Wij wachten ondertussen al bijna 4 maanden op onze salontafels (die zouden eind februari komen). Ikea is inderdaad een goede en snelle leverancier!

    Een tip.. niet echt.. Gewoon doen dat klussen! Anders leer je het nooit 😀

    Like

Plaats een reactie